Recomanacions molt òbvies (potser no sempre) que ha de seguir una botiga online – Primera part

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Recomanacions molt òbvies (potser no sempre) que ha de seguir una botiga online - Part 1

Alguns consells per no perdre una venda per mala usabilitat o per generar desconfiança

Sovint passa que, abans de caminar, un ja vol córrer. I en el cas d’una botiga online això ho podríem traduir en què, prèviament a assegurar-ne l’òptima usabilitat i la confiança que aquesta ha de transmetre a l’usuari, un es llença a estratègies de SEO, pagament, xarxes socials i d’altres per atraure possibles visitants interessats en els seus productes.

Alerta. Aquestes estratègies, com evidentment també les decisions que afecten la política de preus i enviaments, tenen moltíssima importància. No obstant, el seu impacte estarà minimitzat (llegeixis “perdre-hi diners”) si el web no és usable, les landing pages de llistats i de producte estan mal resoltes o el procés de compra genera desconfiança en el client potencial. Dit d’una altra manera, no es pot convidar la gent a visitar un web en el qual, enlloc de persuadir-lo perquè s’hi quedi i hi compri, el dissuadim de fer-ho (o pitjor, l’espantem).

Per no caure en aquest error caldria tenir en compte algunes recomanacions. Ja us avancem que n’hi ha moltes (els hi dedicarem més d’un post) i que algunes us semblaran molt òbvies. Amb tot, no ho deuen ser tant si ens fixem en determinades webs de comerç electrònic.

En tot cas, no hi perds res per seguir llegint. Si ja les apliques, felicita’t i centrat en apujar el llistó. Sinó, pren nota per situar-te en un punt de partida en condicions d’igualtat amb els  teus competidors.

No sembris el caos

Opta per un disseny molt net, on l’ús d’elements com els colors i les tipografies estiguin en la seva justa mesura. No vulguis destacar-ho tot, perquè acabaràs per no destacar res, i crearàs una sensació de caos que no convidarà a la compra, sinó tot el contrari.

Utilitza imatges suggeridores

Difícilment algú comprarà res que no li cridi l’atenció. És per això que les imatges han de ser de molt bona qualitat (de contingut també, no només de pixels) i tenir unes dimensions que, sense caure en exageracions, permetin veure com cal el producte. Per als detalls (en alguns productes són molt importants), incorpora funcionalitats com la lupa.

Pensa que determinats productes, l’ús dels quals pot ser complex o no haver quedat clar, necessitaran d’imatges auxiliars, o fins i tot vídeos que resolguin els dubtes que puguin plantejar.

No venguis únicament productes, ven avantatges

Tingues molta cura en la descripció del producte. No parlem tan sols d’evitar cometre faltes d’ortografia (ho donem per fet), sinó d’incloure descripcions detallades, que aportin informació diferencial respecte a les que proposen els teus competidors.

Fes un pas més, avançat a possibles objeccions, i tradueix les característiques de cada producte en avantatges, dota’ls d’un valor afegit diferencial.

A més, no oblidis la utilitat que poden tenir eines com els comparadors de productes, especialment en aquelles en què la decisió de compra dependrà de les característiques d’aquests. No tinguis por de generar dubte en el comprador. En molts casos, l’ajudaràs a decidir-se.

Guia el comprador

  • Tingues molt en compte la navegabilitat.  El camí cap a la compra ha d’estar ben indicat. Empeny l’usuari a l’acció!
  • Mostra clarament la informació (preu, descomptes, opcions, costos d’enviament…) i els botons que el conduiran a la compra.
  • Pensa en ajudar el client potencial a què entengui fàcilment quin és l’ordre pel qual es regeix la teva botiga (millor si coincideix amb el seu esquema mental).
  • Avança-t’hi i destaca-li allò que segurament està buscant, aquell producte exclusiu, nou o de temporada.
  • Si disposes de molt producte, opta per una bona eina de filtratge, amb les diferents categories i nombre de productes disponibles per a cada una d’elles.
  • No oblidis dotar la teva botiga d’un cercador potent, que permeti l’usuari trobar el que està buscant i que li suggereixi, si cal, algunes opcions mentre escriu la paraula de cerca.
  • Pensa també en la possibilitat que l’usuari no trobi el producte que volia. Per a aquests casos, dissenya una pàgina que el convidi a seguir navegant, ofereix-li alternatives, com productes destacats o enllaços a altres apartats del web.
  • I recorda (ja ho hem dit), crida’l a l’acció amb el preu, descomptes, opcions, botó de compra… ben visibles, i suggereixi-li els passos (com menys millor) cap a la conversió.

Posa-ho fàcil

Si el client potencial ha decidit adquirir el producte, aplana-li el camí cap a la compra. Empra sistemes de pagament d’un sol pas (one step check out) amb diverses opcions de pagament, i evita-li formularis farragosos.

Demana únicament aquelles dades necessàries i proporciona-li ajuda mentre les omple per evitar que els possibles errors d’emplenament es detectin abans que cliqui per confirmar.

Demostra que es pot confiar en tu, abans, durant i després

Tota informació que aporti seguretat a l’usuari serà benvinguda. Situa ben visible la possibilitat de contactar amb tu (telèfon, xat online…), crea una pàgina en la qual pugui conèixer els detalls de la teva empresa, explica-li la política d’enviament i les opcions de devolució, mostra-li valoracions dels usuaris, destaca els segells de confiança amb què comptes… Redueix al mínim la sensació de risc que pot rodejar una compra online.

I un cop hagi comprat, informa’l amb detall de com evoluciona la seva comanda. Evidencia-li que ha estat un encert escollir la teva botiga online. Recorda que és més senzill perllongar la relació comercial (compres futures) si has satisfet les seves expectatives.

Aquestes són algunes recomanacions bàsiques que hauries de tenir en compte a l’hora de crear un e-commerce. N’hi ha moltes d’altres que abordarem més endavant, en entrades posteriors del nostre bloc. Ja t’avisàvem que moltes et podien semblar òbvies. Però, precisament per aquest motiu, les recordàvem, perquè avui dia la seva absència no pot estar justificada en una botiga online.