Recomanacions molt òbvies (potser no sempre) que ha de seguir una botiga online - Part 1
Alguns consells per no perdre una venda on line, sigui per mala usabilitat o per generar desconfiança
Sovint, en el món de l’ecommerce i en la creació de botigues online i la seva gestió, es vol córrer abans d’aprendre a caminar. És a dir, abans d’assegurar la usabilitat i generar confiança en el públic objectiu i els clients potencials, es prioritzen estratègies de màrqueting digital molt específiques. Per exemple, estratègies de posicionament SEO, PPC, xarxes socials… per atreure possibles visitants interessats en els productes o serveis.
Alerta. Aquestes estratègies tindran moltíssima importància. No obstant això, el seu impacte pot ser minimitzat (llegiu «perdre-hi diners») per moltes raons. Per exemple, un web amb una pèssima usabilitat, llistats i pàgines de producte mal resoltes o un mètode de compra complex penalitzen els negocis per Internet. Això hem de tenir-ho molt clar si volem crear una botiga en línia i vendre per Internet.
Resumint. No podem obrir les portes de la nostra botiga en línia als clients potencials si no estem convençuts que els anem a persuadir perquè comprin. És a dir, és un error invertir en atraure trànsit web per incrementar les vendes per Internet si la nostra botiga online espantarà els clients.
Per no caure en aquest error a l’hora de muntar una botiga online i gestionar-la, podem tenir en compte algunes consideracions. Potser et semblaran molt òbvies, però no ho són tant si ens fixem en determinades webs de venda de productes i serveis a nivell mundial.
En tot cas, no perds res per seguir llegint. Si ja les apliques a la botiga en línia, felicita’t i centra’t en pujar el llistó per vendre per Internet més que mai. Si no, pren nota per situar-te en un punt de partida en condicions d’igualtat amb els teus competidors.
Tingues cura del disseny web i no sembris el caos
Quan muntes el teu negoci a Internet i emprens l’aventura de vendre en línia assegura’t de cuidar molt el disseny de la teva pàgina web. Et recomanem optar per un disseny web molt net, on l’ús d’elements com els colors i les tipografies estiguin en la seva justa mesura.
A més, és convenient no destacar-ho tot. Acabaràs per no destacar res, i crearàs una sensació de caos que no convidarà a la compra, sinó tot el contrari.
Utilitza imatges suggerents
Difícilment algú comprarà res a la botiga en línia que no li cridi l’atenció. Això passa a les botigues físiques i també als webs d’ecommerce.
Per aquest motiu és important que les imatges tinguin molt bona qualitat (de contingut també, no només de píxels). També és recomanable que tinguin unes dimensions que, sense caure en exageracions, permetin veure com són els productes i serveis que ofereixes. Per als detalls (en alguns productes és molt important) incorpora funcionalitats com la lupa.
A més, pensa que determinats productes, l’ús dels quals pot ser complex o no haver quedat clar, necessitaran alguna cosa més. Per exemple, imatges auxiliars o fins i tot vídeos que resolguin els dubtes que es pugui plantejar el client potencial.
No venguis únicament productes, ven avantatges
A l’hora de vendre per Internet és molt recomanable prestar atenció a la descripció dels productes o serveis. No parlem només d’evitar faltes d’ortografia, sinó d’incloure descripcions detallades, que aportin informació diferencial respecte a les que proposen els teus competidors.
De fet, és recomanable fer un pas més. Situa’t en el punt de vista del teu client potencial i avança’t a possibles objeccions. Com? Tradueix les característiques de cada producte o servei en avantatges, atorgant-los-hi un valor afegit diferencial.
A més, no oblidis la utilitat que poden tenir eines com els comparadors de productes. Són molt útils especialment en aquells casos en què la decisió de compra dependrà de les característiques de cada producte. En aquest sentit, no tinguis por de generar dubtes en el comprador. En molts casos, l’ajudaràs a decidir-se.
Guia a l’comprador per la teva botiga online
- Tingues molt en compte la navegabilitat a l’hora de crear la botiga online i vendre per Internet. El camí cap a la compra ha d’estar ben indicat.
- Mostra clarament la informació (preu, descomptes, opcions, despeses d’enviament…) i els call to action que el conduiran a la compra.
- Pensa en ajudar el client potencial a què entengui fàcilment quin és l’ordre pel qual es regeix la teva botiga. Sempre és millor si aquest ordre coincideix amb el seu esquema mental.
- Avança’t i destaca el que segurament està buscant, aquest producte exclusiu, nou o de temporada.
- Si disposes de molts productes, opta per una bona eina de filtre, amb les diferents categories i nombre de productes disponibles per a cadascuna d’elles.
- No oblidis dotar la botiga en línia d’un cercador potent. L’usuari agrairà trobar fàcilment el que està buscant. En aquest sentit, pot ser útil que el cercador li suggereixi algunes opcions mentre escriu la paraula de cerca.
- Pensa també en la possibilitat que l’usuari no trobi el producte que volia. Per a aquests casos, dissenya una pàgina que el convidi a seguir navegant, ofereix-li alternatives, com productes destacats o enllaços a altres apartats de la teva botiga en línia.
- I recorda (ja ho hem dit), crida’l a l’acció amb el preu, descomptes, opcions, botó de compra… ben visibles. Suggereix-li quins són els passos (els menys possibles) cap a la conversió.
Posa-li fàcil al teu client potencial
En una venda en línia és molt important aplanar el camí del client quan ja ha decidit adquirir el producte o servei. Empra formes de pagament de pocs o d’un sol pas (one step check out). I ofereix diferents mètodes de pagament (targeta de crèdit, Paypal, transferència bancària…).
D’altra banda, evita formularis complexos. Demana únicament aquelles dades necessàries i proporciona l’ajuda que necessita.
Genera confiança en la teva botiga online, abans, durant i després
En un negoci en línia, tota informació que aporti seguretat a l’usuari serà benvinguda.
- Situa ben visible la possibilitat de contactar amb tu (telèfon, xat en línia…).
- Crea una pàgina en la qual pugui conèixer els detalls de la teva empresa.
- Explica-li la política d’enviament i les opcions de devolució.
- Mostra-li valoracions dels usuaris.
- Destaca els segells de confiança amb què comptes.
En resum, redueix al mínim la sensació de risc que pot envoltar una compra en línia.
I un cop el client hagi comprat a la botiga online, informa’l amb detall de com evoluciona la seva comanda. Fes que percebi que ha estat un encert triar el teu negoci. Recorda que és més senzill perllongar la relació comercial amb un client (compres futures) si has satisfet les seves expectatives.
Per acabar
Aquestes són algunes recomanacions bàsiques que hauries de tenir en compte a l’hora de crear la botiga online i vendre per Internet. Hi ha molts altres consells sobre ecommerce que abordarem més endavant, en entrades posteriors del nostre bloc.
Com et dèiem, moltes de les consideracions que hem comentat fins ara podien semblar òbvies. Però, precisament per aquest motiu, les recordàvem. Perquè avui dia la seva absència no pot estar justificada en cap web d’ecommerce.
En resum, quan creïs la teva botiga online per vendre per Internet, assegura’t de resoldre la usabilitat del teu web, persuadir el client i generar-li confiança.