Posicionament SEO sense estressar-se massa

SEO Sense estressar-se

Comencem pels continguts de qualitat?

Com podem millorar el SEO del nostre web? Aquest és, sens dubte, un dels temes de conversa més habituals i que més maldecaps provoca als nostres clients. De fet, el posicionament web, aparèixer entre els millors resultats de cerca de Google o del motor de cerca que sigui, sol generar cert estrès.

En certa manera, és molt comprensible. Tenir un bon posicionament en cercadors determina, en molts casos, existir o no existir per al client potencial d’una empresa, aquell que pot estar interessat en els productes o serveis que aquesta ofereix.

En aquest sentit, podem afirmar que posicionar bé determina, en gran mesura, el trànsit que rebrà la pàgina web de l’empresa o organització, ja que aquesta es nodreix, en un elevat percentatge, dels accessos per resultats orgànics de cerca.

Per tot això, entenem la inquietud que pot generar el posicionament web. No obstant això, aquesta inquietud no s’hauria de traduir en emprendre accions a la babalà i a cegues. Des del nostre punt de vista, saber que tota acció tindrà sentit és la millor solució per afrontar qualsevol repte sense estrès.

Vegem per exemple, com podríem afrontar la millora del posicionament web mitjançant continguts de qualitat, basant-nos en dades per prendre decisions.

El contingut de qualitat és fonamental en el SEO

A hores d’ara saps bé que el SEO té moltes branques i requereix de diferents accions en diferents entorns o mitjans per aconseguir posicionament. Diferenciem entre SEO on page, si ens referim a les accions d’optimització en la nostra pàgina, i SEO off page, si ens referim a factors externs.

En aquest cas, ens centrem en un factor molt important de l’SEO on page: els continguts de qualitat. I aquí remarquem que, quan parlem de continguts de qualitat, ens referim a continguts que agraden als cercadors i que ofereixen una bona experiència als usuaris.

Com podem elaborar un contingut de qualitat?

La importància de seleccionar les paraules clau

En primer lloc, hem de conèixer quines keywords (paraules clau) utilitzen els usuaris o clients potencials per satisfer les seves necessitats d’informació. Si sabem què busquen i quant ho busquen, ens serà més fàcil proporcionar continguts apropiats. D’altra banda, també és interessant conèixer quins continguts ofereixen els nostres competidors per determinades paraules clau i com posicionen per a cadascuna d’elles.

Arribats a aquest punt, cal dir que es requereixen eines especialitzades per valorar aquestes paraules clau. En el nostre cas, utilitzem SEMrush. Ens proporciona una base de dades sobre volum de cerques i estimacions de trànsit per a cadascuna d’elles, així com mètriques de la nostra pàgina web i mètriques de les pàgines dels nostres competidors, entre molts altres informes.

Totes aquestes dades (volum de cerques, nivell de competència, dificultat per posicionar per a cada paraula clau…) ens han d’ajudar a triar les keywords que ofereixen millors prestacions en relació al que la nostra pàgina ofereix.

Quan anem a començar a escriure aquests continguts de qualitat?

Un cop hem escollit a consciència les paraules clau per millorar el posicionament web de la nostra pàgina, és moment de començar a elaborar el contingut. Dit això, no t’haurà passat per alt que ja hauràs invertit molt de temps i encara no has escrit res. No et sorprenguis, un contingut de qualitat requereix tant o més esforç d’investigació que de redacció.

Mira-t’ho des d’un altre punt de vista. De què et serveix un contingut molt ben escrit si poca gent està interessada en el que el teu contingut ofereix? De què et serveix aquest contingut si no genera un millor trànsit web, no només en volum de visites sinó en la qualitat d’aquestes visites?

T’hem convençut? Doncs és moment d’escriure

I sense tornar-se boig. En molts articles s’especifiquen tècniques i tàctiques en l’ús de paraules clau. Evidentment, seguir aquestes recomanacions ajuda. No obstant això, no has d’oblidar que et llegeixen persones, i aquestes voldran tenir una bona experiència com a usuaris a la teva pàgina web. A més, les empreses que han creat els diferents cercadors inverteixen enormes quantitats de diners per aconseguir que els cercadors entenguin el llenguatge dels humans.

Google, Microsoft i els altres gegants d’Internet financen projectes de recerca i contracten als millors investigadors en lingüística perquè els seus motors de cerca entenguin de què parla un text. I no només això, també els programen per saber si diferents textos parlen del mateix i per identificar quins textos són millors. Per tant, estan ensenyant als seus motors de cerca a entendre el llenguatge. Per dir-ho en poques paraules, s’ha acabat intentar enganyar els cercadors amb trucs i més trucs. Cal escollir bé les paraules clau i posar-les de forma adequada, però això passa per escriure bé.

I aquí volíem arribar. En el cas dels continguts de qualitat, la millor manera de fer SEO sense estressar-se passa per saber escollir les paraules clau i per redactar uns continguts que estiguin ben escrits. En resum, hem de saber quina necessitat d’informació tenen els nostres usuaris i fer comprensible el missatge que els volem comunicar.

Algunes recomanacions d’aquest SEO sense estrès

Per a cada pàgina que creis en el teu web, pots seguir aquestes recomanacions:

  • Posa un títol que faci servir algunes de les teves paraules clau i expressi bé de què parla el teu contingut.
  • Posa un subtítol, incloent si cal altres paraules clau, que ampliï la informació del títol.
  • Redacta un text ben estructurat, que mitjançant les paraules clau seleccionades, desenvolupi la idea. No oblidis la importància d’expressar-te correctament i ser comprensible.
  • Si afegeixes imatges, pensa en etiquetar-les. Però fes-ho bé, com si expliquessis a una altra persona el seu contingut.

Si redactes bons continguts aconseguiràs dos objectius. El primer, que els teus usuaris o clients entendran què els vols dir. El segon, que els cercadors també ho entendran i, en conseqüència, puntuaran bé la teva pàgina.

Aquest és el primer pas, el punt de partida. Sense bons continguts, la resta de tècniques de SEO que aplics a la teva web no tindran l’efecte desitjat.

Altres preguntes sobre posicionament web

El SEO és la clau, ho és tot?

És molt important però no ho és tot. El SEO és una més de les estratègies de màrqueting digital, un mitjà per tenir una millor reputació i un millor posicionament. D’altra banda, el SEO té moltes branques i accions a realitzar. Nosaltres proposem començar per la més lògica i assumible, la que és la base de qualsevol acció posterior. De què et serveix tenir molts accessos al teu web (i haver gastat diners en això) si la gent que arriba a la teva pàgina se’n va tan aviat com hi entra?

S’ha de fer SEO?

Sí, s’ha de fer SEO si es vol posicionar bé en els resultats de cerca. Recorda que SEO significa Search Engine Optimization, i res s’optimitza per si sol. A més, no has d’oblidar que no es tracta de convèncer Google o el cercador que sigui de què el teu web és bo. Has convèncer-los que el teu web és millor que els altres.

La nostra pàgina posicionarà bé?

Si tens un gestor de continguts que genera un codi que segueix els estàndards, i l’estructuració i redacció de continguts està ben feta, la teva web estarà preparada per posicionar bé. Però això és només el principi, si vols que la teva pàgina posicioni has emprendre una estratègia SEO i mesures concretes. Per estar al top de resultats orgànics és imprescindible fer SEO.